Tävlingsdirektiv

Sydösterbottens och Österbottens orienterings landskapsstafett i Kurikka söndagen den 23.8.2020

Tävlingsregler: Tävlingen enligt FOF:s  och EPSU:s tävlingsregler samt enligt arrangörernas anvisningar.

Tävlingsjury: Juha Nivukoski ord.f, Tuija Katajamäki, Tapio Karppi

Tävlingscentral: Ikarin teollisuusalue, address Teollisuuskatu 59. 61300 Kurikka

Karta: Kartorna är utskriftskartor i storlek A4 . Kartan från 2020, växtlighetsuppdatering har gjorts under hösten. I skala 1:10 000 för etapper 1,2, 3 och 6 (herrar) och för etapper 1 och 4 (damer). För de övriga etapperna är skalan 1:7500. Ekvidistans 5 meter. Kartan finns i ett plastfodral. Förbjuda områden är tomtområden, och andra märkta förbudna områdena. Kontrolldefinitioner finns utskrivna på kartan. Kontrollkoden är utskriven efter kontrollnumren.. Minns att kontrollera kontrollkoden vid stämpling. Kartor för den första sträckan utdelas i de startandes hand. För de övriga sträckorna finns kartan i fastsatt i kartställningen i närheten av växlingsbommen. Tävlingskartorna utges efter samstarten.

Tävlingsnummer: Tävlingsnumror avhämtas från infon kommunvis. Herrar 1-22 och damer 101-121. Ungdomsstafet 201-235.. Numrorna enligt resultaten ifjol.
Etapper och anvisningar:
Herrar: Etapp 1:  5,5 – 5,6 km
Lagets 1:a etappens löpare ger kartor åt de 2. och  3.  etappernas löpare. De tävlande är själva ansvariga för att de får rätt karta enligt tävlingsnummer och etapp.
Etapp 2 och 3: 4,6 – 4,8 km
Lagets 2. eller 3. etappens snabbare löpare ger kartan åt den 4 etappens löpare. Lagets 2. eller 3. etappens långsammare löpare ger kartan åt den 5 etappens löpare
Etapp 4 och 5: 3,6-3,7 km. Den som kommer först till växlingen av etapp 4. eller 5. tar lagets papper från kartställningen som finns i ett plastfodral märkt men lagets nummer och för pappret till stationen för granskning av stämplingar. Den som kommer senare till växlingen ger tävlingskartan till 6. etappens löpare.
Etapp 6:  6,8-6,9km
Varje etapp har spridning. Etapperna har 300 meter snitsling.
Damer: Etapp 1: 4,0 – 4,2 km
Etapp 2: 3,2 – 3,5 km
Etapp 3: 3,2 – 3,5 km
Etapp 4: 5,5 – 5,6km
Varje etapp har spridning. Etapperna har 300 meter snitsling.
Damstafetter löps som normal stafett.
Ungdomsstafett har 3 löpare/kommun. I varje lag måste ha mist en flicka och en pojke. H/D8-10 RR + H/D 8-10 RR + H/D 12 TR. Om behövs kan vuxen följa med( läs mer på finska). Ålder 8-10 kan deltaga som H/D 12 TR. Sträckan är 1,5 km, snitsling 300 m ingår.

Laguppställning och emit-kortit: Förändringar i laguppställningen skall göras senast lördagen den 22.8.2020 kl. 12 med e-meil mtaipalus@gmail.com. Emit-numren behöver inte anmälas på förhand, men alla tävlande måste ha ett individuellt Emit-kort. Den tävlandes Emit-kort läses in i resultatsystemet vid inträde till start/växlingsområdet.

Terräng: Terrängens synlighet varierar. Höjdskillnaderna är måttliga. Det finns ett visst nätverk av spår i terrängen på dom kortaste banorna. Dom längre banorna har mer krävande terräng. I österdelen av kartan har inte tävlat på många år. Sen senaste tävlingskarta om området är från året 1984 rfån Fin 5 –veckan.

Tävlingsmaterial: Tävlingsmaterialen kan hämtas från info kommunvis. Innehåller tävlingsnumror och på förhand beställda matbiljetter. Kontroll-lappar finns vid infotavlan. Emit-kort kan lånas från infon och skall returneras till infon. 80 euro debiteras ifall emit-kortet inte returneras.

Modellkontroll: Finns vid tävlingscentralen.
Start: Starten sker för ungdomarna klo 10:00, damer kl. 12.00 och för herrar kl. 12.15 på andra sidan av gatan. De tävlande skall komma i god tid på förhand till starten/växlingen genom Emit-kontroll och nollställningsstationen. Kartorna delas ut lite på förhand i de tävlandes hand. Orienteringen börjas från K-punkten, som finns vid slutet av startsnitslingen.
Publikkontrollen: Alla etapper har en publikkontroll som finns i närheten av TC. Publiken förflyttar sig till kontrollen via den sista kontrollen utan att störa de tävlande som kommer in för växling.

GPS: Fem herrlag och fyra damlag har GPS. Dom lag valdes efter förra årets resultat. I terrängen finns en kontroll med kamera vars bild sänds via nätet till tv:n vid tävlingscentralen.

Mål och växling: Snitsling finns från den sista kontrollen till mål/växling. Den tävlande som kommer till växling stämplar vid målet, ger kartan åt funktionären, springer till kartställningen tar kartan och ger den till den som springer nästa etapp enligt etapp-anvisningarna.  Den som kommer till mål stämplar vid målet och ger kartan åt funktionären. Efter prestationen går den tävlande till platsen för kontroll av stämplingar. Spurtstrider för den sista etappen avgörs vid sträcket ca 3 meter före målstämpling, måldomaren avgör.

Samstart: Samstart för alla de som inte har fått starta enligt speakerns information.

Avbrytningar: De som avbryter kommer normalt genom målet.

Tvätt: Finns inte i TC. Möjlighet finns att tvätta sig på Kurikka simhall. Monnari, Keskuspuistikko 33

Omklädning: Ute i terrängen.

Första hjälp: Finns i TC

Priser: De tre bästa i ungomsstafet får hederspris. Alla deltagarna får jubileumspris. De tre bästa lagen i dam och herrklasser får hederspris. För bästa kommun, enligt ihop räknad tid för dam- och herrstafett utlämnas vandringspris enligt landskapsstafettens regler.
Restaurang: Ute i TC finns en restaurang. Kaffe och dopp kan köpas samt soppa serveras till ett pris på 8 euro/person. På förhand beställda matkuponger finns i kommunmaterialet.

Funktionärer:
Tävlingsledare Kati Närvä kati.s.narva@gmail.com 045 321 7741
Banläggare Eero Markkila eero.markkila@hotmail.com 050 407 4765
Resultat Marko Taipalus mtaipalus@gmail.com 040 5273801
Media Niko Savinainen niko.savinainen@gmail.com
Kontrollant Jari Pitkäkoski jari.pitkakoski@gmail.com 045 651 2970

Välkomna!
Kurikan Nuorisoseura
Rasti-Kurikka