Rasti-Kurikan Flikat mestareiksi Oriveden Rogainingilla

Leena Ojala ja Satu Heittola Rasti-Kurikasta ottivat naisten sarjan voiton ja samalla lajin  SM-kullan Oriveden Viitapohjassa 28-29.7.2012 järjestetyssä  Suomen viidennessä suunnistuksen Retki-Rogainingissa. 
 
Rogaining-kisassa suunnistetaan yhtäjaksoisesti 24 tuntia etsien maastosta mahdollisimman paljon ”rastipisteitä”.  Eniten pisteitä saanut joukkue voittaa.  Kartta on vaativa  maastokartta mittakaavalla 1:40.000.    Oikean reitin suunnittelu ja rastien löytäminen on haasteellista ja pärjätäkseen kovassa seurassa osallistujien on ponnistettava taitonsa äärimmilleen sekä fyysisesti että henkisesti.  Mukaan voi lähteä myös retkimielellä ja omia rajojaan tunnustellen, tärkeintä on itsensä voittaminen ja ilo osallistumisesta.Leena ja Satu saivat kipinän Rogaining-kisailusta vuonna 2011 Raaseborgissa, missä he sijoittuivat ensikertalaisina toiseksi.  Kokemus oli niin innostava, että tänä vuonna he laittoivat tähtäimeksi mestaruuden, ja se heltisikin huimalla erolla seuraaviin joukkueisiin.Sisukkaat naiset taivalsivat vuorokauden aikana yli 100 km etsien metsästä rasteja aluksi päivällä yli 27 asteen helteessä ja yöllä rajun ukkosmyrskyn keskellä.  Kaikkien kymmenien kovakuntoisten kansainvälisten joukkueiden seurassa he sijoittuivat hienosti 5:ksi, edellään ainoastaan miesjoukkueita.Mikä motivoi Rogainiin?  Omien rajojensa kokeileminen ja testaaminen, niin fyysisesti, henkisesti kuin sosiaalisestikin on haastavaa ja palkitsevaa.  Kun huomaa fyysisesti jaksavansa, henkisesti kestävänsä ja vielä parin kanssa yhdessä homman loppuun onnistuneesti hoitavansa, on todella voittajan olo, toteaa Leena Ojala tunnelmiaan heti kisan jälkeen.

Valmistautuminen koitokseen. Leena ja Satu valmistautuivat Rogainingiin tankkaamalla kehoonsa energiapitoista ravintoa,  nukkumalla hyvin edellisen viikon ajan sekä valmentautumalla henkisesti mielikuvien avulla.  Pienin askelin, rastilta rastille on taivalta edettävä ja ajateltava miten paljon vielä on aikaa etsiä uusia rasteja eikä sitä, että vielä pitää jaksaa monia tunteja, vaikka jalkoja särkee ja rastit ovat hukassa; toteaa Satu parin taktiikasta.  Ensimmäistä rastia pari kertoi etsineensä yli tunnin, muut löytyivät sitten helpommin.
Mukana Rogainingissa pitää jokaisella olla oma otsalamppu, ensiapulaukku, avaruuslakana, varapaita, tuulta pitävä takki ja hattu.  Lisäksi tarvitaan evästä ja juomaa 24 tunnin rankkaa fyysistä suoritusta varten. Maasto Orivedellä oli vaativaa, metsät raivaamattomia ja hankalakulkuisia.  Silti parivaljakko sanoi nauttineensa matkasta; näimme paljon eläimiä; lepakoita, jäniksiä, sammakoita ja törmäsimme jopa villisikafarmiin.  Välillä tankkasimme energiaa hillasoiden antimilla ja mustikoilla, ehdimme myös nauttia kauniista maisemista ja vilvoitella särkeviä jalkojamme metsälampien vilvoittavassa vedessä.  Sisukkaat naiset ovat selvästi ylpeitä suorituksestaan, vaikka takana on fyysisesti ja henkisesti rankka vuorokausi ja nukkumaton yö.
Itsensä voittaminen palkitsee.  Vaikka väsymys kisan jälkeen on ankara, vesikellorakoilla olevia jalkoja särkee ja energiavarastot on kulutettu loppuun, on itsensä voittamisen ja haasteiden ylittämisen tunne kuitenkin kaikkea väsymystä ja tuskaa palkitsevampaa, toteavat  molemmat naiset yhdestä suusta.
 
Rogaining – wigipediassa:
Rogaining on Australiasta peräisin oleva suunnistuksen muoto. Kilpailuissa liikutaan 2-5 -henkisillä joukkueilla sarjasta ja kilpailusta riippuen yleensä kahdesta tunnista vuorokauteen. Kilpailijoiden tarkoituksena on kerätä mahdollisimman paljon pisteitä käymällä eriarvoisilla rasteilla haluamassaan järjestyksessä annetun ajan puitteissa.Kisa huipentuu muutamia minuutteja ennen ajan loppumista viimeisten kisajoukkueiden kiiruhtaessa maaliin. Parhaiden oletetaan ehtivän taivaltaa vuorokauden aikana noin 130 kilometriä.Kilpailijat saavat palata kilpailukeskukseen syömään, juomaan, lepäämään ja vaihtamaan varusteitaan milloin vain. Voittopalkintoja tärkeämpää on rastien löytämisen riemu, hyvä tunnelma ja uusien ystävien tapaaminen.Laji sopii niin suunnistajille ja seikkailu-urheilijoille kuin tavallisille kuntourheilijoille, partiolaisille, retkeilijöille ja muille ulkoilusta innostuneille.Rogaining-suunnistus on peräisin Australiasta. Yliopistot järjestivät vuorokauden kestäviä vaelluksia, joiden rasteilla sai käydä haluamassaan järjestyksessä. Kilpailulajiksi rogaining muodostui 1970-luvulla, jolloin perustettiin ensimmäiset lajiliitot.Ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut käytiin Australiassa vuonna 1992, jolloin mestaruuksista taisteli 194 kilpailujoukkuetta.